Anketa - Ignorace pravidel - nyní běžný standard?
Co si myslíte o lidech, kteří během letu ignorují výzvu k zapnutí režimu letadlo?
Seděl jsem včera při letu z BUD vedle cestujícího, který měl celou dobu letu zapnutý telefon, sjížděl socky atd. a ignoroval opakované pokyny posádky. Technicky vím, že to dnes není reálná hrozba pro letadlo , ale spíš mě zarazil ten ignor k pravidlům a ostatním .
Jak to vnímáte vy?
1️⃣ Pravidla jsou pravidla, měl by je respektovat
2️⃣ Technicky OK, ale je to prostě neohleduplné
3️⃣ Je to v pohodě, pravidlo je už dávno přežitek
4️⃣ Je mi to úplně jedno, ať si každý dělá co chce
p.s. telefon nebyl připojen na WiFi, byl připojený na běžnou LTE síť.
p.s.s. na hejtry jsem zvyklý, klidně do mě.
No, kdyby hrozilo nebezpečí, tak samozřejmě 1. Takhle se přikláním k 2. Tihle lidi vědí, že nebezpečí nehrozí. Jestli se ptáte, proč obecně nemám moc ráda lidi, tak tohle je slušný příklad. Prostě je to závislost na té dávce dopaminu. Ještě horší je, že pro čím dál tím víc lidí jsou sluchátka sprosté slovo. A to nemluvím jenom o batolatech.
Asi se blbě zeptám, jak za letu mohl sjíždět socky, a současně mít vyplou wifi? nedává mi to logiku :)
v situaci, kdy jsou v letadlech uz nyni internety dostupné "gate to gate", a aerolinky umoznuji wifi pouzivat i na zemi / pojizdeni / pri vzletu (kombo "airplane mode on, ale wifi a bluetooth si zapnout muzete") mi to prijde celá ta "onanie" s leteckym modem trosku jako ulet postradajici smysl.
takže,
bez ohledu na okolnosti, instrukce posadky dodrzovat, a pokud je nedodrzuje tak vyvést a nechat zaplatit nákllady za zpozdeni a problemy
dodrzuji je, mod letadlo pred vzletem zapinam, abych stejne vzapeti zapnul wifi a bluetooth (sluchátka)
a chtelo by to nejakym zpusobem cele zmodernizovat (predpisy kolem leteckeho modu a elektrickych zarizeni), protoze vysvetluj lidem, ze "musite to mit v leteckem modu, ale wifi a bluetooth si zapnete" - vetsina si zaklepe na celo :-D
>Lord Pitzbudka
Dokud to šlo, tak byl na online, do nějaké výšky (v dosahu vysílačů), to samé při přistání.
Bylo vidět sílu signálu a logo LTE.
ok :) takze za eltu byl na wifi, na LTE byl při vzletu / pristani. jo, to uz dava logiku.
No, jak pisu, ma to dve roviny. Uz z principu proste plati a platit musi, ze posadka letadla ma vzdycky pravdu, a kdyz po tobe neco chce, tak proste sklapnout podpadky, zasalutovat a splnit. tecka. bez diskusi.
ale vedle toho - nedava to uplne logiku. Nejsem elektronickej expert, takze netusim, jestli jsou mezi elmag vlnenim na frekvenicich wifi/bluettoth (2,4 ghz) a frekvencich mobilniho signalu (800 mhz, 2,6 ghz a další) nejake velke rozdily, ze zatimco jednu z nich (kteráý je navíc frekvence "mezi nima") povolujem, tak druhou zakazujem.
a stejne uvazujou i lidi - proc musim vypinat tamto, kdyz tohle muzu nechat zapnuté. a ti oprsklejsi do toho konfliktu proste jdou.
Tady vůbec nejde o to, zda to může mít na let vliv. Všichni víme, že nemá, jediným důvodem může být teoreticky blokace frekvencí a jejich rušení při komunikaci s věží. Ale to je čistě hypoteticky.
Druhá věc je samozřejmě uposlechnutí pokynů posádky. A tady si to už každý musí vyhodnotit sám, jestli mu to stojí za eskort a uhrazení všech souvisejících nákladů.
ono to není jen o blokaích frekvencí a komunikace (resp. dalsich radionavigacnich zarizeni). to je jen jedna stráhnka věci. druhá stránka veci je pak i ovlivneni signalu v kabelech.
vsichni, kdo tu jsme starsiho data narozeni urcite pamatujeme doby, kdy mobil lezici vedle repraku ci klavesnice byl krasne (typicky pri prichozim hovoru) slyset v repracich, nebo skroloval obrazem nahoru/dolu, protoze shodou nahod to ovlivnovalo signal v kabelu klavesnice tak, ze to generoval scan kody pro page up a page down.
To sice jo, viz třeba rušení v PLC, ale to by to letadlo muselo být hodně muzejní exponát, aby s tím mělo problém.
Celkem by mě zajímalo, jak by se tohle prokazovalo. Kdyby někoho letuška konfrontovala, tak okamžitě zapne letový režim a není žádný důkaz.
Mimochodem třeba TikTok umožňuje stáhnout offline videa a potom to může vypadat, že člověk je připojený na net.
Takže ano, mělo by se to dodržovat, ale bohužel víme, že se tak neděje. Řekl bych, že hlavně u GenZ. Určitě je ale lepší, když se snaží připojit k síti 20 mobilů než 200.
Určitě si pamatujeme 3 roky zpátky, kdy cestující při přistání v Nepálu živě vysílal na Facebook a natočil havárii letadla. A takových lidí je čím dál tím více.
Je úplně jedno, jestli jede video online nebo offline. Ve chvíli, kdy přijde letuška s tím, že to máš vypnout, tak ji musíš poslechnout.
co pamatuju, nikdy jsem neviděla letušku, která by u nějakého cestujícího zkoumala, v jakém režimu má telefon
Já jsem tedy upřímně nikdy nezažil, že by letuška někomu říkala, ať si vypne celý telefon nebo ať si ho uklidí, že na něm nemůže být.
Takže jsem předpokládal, že by tohle bylo pouze na udání nějakého jiného pasažéra, který by viděl, že tam má LTE.
floodland napsal(a):To sice jo, viz třeba rušení v PLC, ale to by to letadlo muselo být hodně muzejní exponát, aby s tím mělo problém.
to sice ano, ale je treba brat v uvahu i moznost veci jako porucha :)
já mám vždy zaplou gps protože stále sleduju kudy leíme, jak to máme daleko atd. Kdysi vedle mě seděl někdo kdo tvrdil, že je pilot a prý tím ohrožuju let.
Ale je pravda, že pokyn k vypnutí gps jsem nikdy nezažil. Jinak poctivě zapínám letový režim ale je mi jasné, že při dnešním kreténismu velké části lidí to rozhodně neudělá každý.
MichaelH napsal(a):Celkem by mě zajímalo, jak by se tohle prokazovalo. Kdyby někoho letuška konfrontovala, tak okamžitě zapne letový režim a není žádný důkaz.
Mimochodem třeba TikTok umožňuje stáhnout offline videa a potom to může vypadat, že člověk je připojený na net.
Takže ano, mělo by se to dodržovat, ale bohužel víme, že se tak neděje. Řekl bych, že hlavně u GenZ. Určitě je ale lepší, když se snaží připojit k síti 20 mobilů než 200.
Určitě si pamatujeme 3 roky zpátky, kdy cestující při přistání v Nepálu živě vysílal na Facebook a natočil havárii letadla. A takových lidí je čím dál tím více.
Noapak si právě osobně myslím, že Gen Z je v tomhle ohleduplná a problém je se staršími generacemi. Viz autor livestreamu, který je mileniál...
No ohleduplná. U dcery na škole zavolal minulý týden učitel češtiny (gen Z), že je na škole bomba. Chtěl zjistit, za jak dlouho přijede zásahovka. Místo na výslech ho rovnou odvezli na vyšetření do Bohnic.
To, že Gen Z je nejohleduplnější a nejzodpovědnější generace je všeobecně známo. Jsou an to taky provedeny studie. Proto mě zaráží to škatulkování do špatné a nevhodné kategorie problémových lidí - k tomu za něco, co udělal Mileniál...
Bráno generačně, ne jednolivci.
bugr napsal(a):já mám vždy zaplou gps protože stále sleduju kudy leíme, jak to máme daleko atd. Kdysi vedle mě seděl někdo kdo tvrdil, že je pilot a prý tím ohrožuju let.
Ale je pravda, že pokyn k vypnutí gps jsem nikdy nezažil. Jinak poctivě zapínám letový režim ale je mi jasné, že při dnešním kreténismu velké části lidí to rozhodně neudělá každý.
GPS v mobilu je pasivní, čili mobil nic nevysílá, jen přijímá signál, tj. tam je potenciální rušení naprosto vyloučené (za předpokladu, že je jinak v letovém režimu).
MichaelH napsal(a):Celkem by mě zajímalo, jak by se tohle prokazovalo. Kdyby někoho letuška konfrontovala, tak okamžitě zapne letový režim a není žádný důkaz.
Je úplně jedno kolik mobilů. Opatření vzniklo, aby se nepřetěžovaly sítě operátorů na zemi, tím že se během krátké chvíle mobil připojí k mnoha vysílačům. Nikoliv proto, aby se chránilo letadlo. Když se pak zjistilo, že tohle není reálný problém, ale opatření nezrušilo, začly se zpětně hledat důvody, proč je opatření správné.
Dbát pokynů posádky by se mělo vždy.
Režim Letadlo není jen formalita. Mobilní signál může rušit komunikaci pilotů, proto se telefony musí odpojovat od sítí – MobilMania.cz https://share.google/PI7NWml89VCdPa6UN
Hlavně jde o to, že když to nechá zapnuto třeba 5 lidí, tak se nic nestane, ale když nechá zapnuto skoro celý letadlo, tak už to rušit komunikace může, ale letadlo jenom kvůli tomu určitě nespadne, ale když se sejde víc faktorů, můžou vyústit v malér.
Libor_S napsal(a):Režim Letadlo není jen formalita. Mobilní signál může rušit komunikaci pilotů, proto se telefony musí odpojovat od sítí – MobilMania.cz https://share.google/PI7NWml89VCdPa6UN
a wifi ho nerusi? a bluetooth ho nerusi?
frekvence na kterych komunikuji piloti jsou uplne (ale diametralne) odlisne od frekvenci mobilnich siti...a bluetooth/wifi jsou naopak velmi blizio frekvencim, na kterych jede mobilni signal.
MichaelH napsal(a):Já jsem tedy upřímně nikdy nezažil, že by letuška někomu říkala, ať si vypne celý telefon nebo ať si ho uklidí, že na něm nemůže být.
Takže jsem předpokládal, že by tohle bylo pouze na udání nějakého jiného pasažéra, který by viděl, že tam má LTE.
Já jsem tedy upřímně nikdy nezažil, že by letuška někomu říkala, ať si vypne telefon - až do včerejška. A opravdu to kontrolovala.